Прототип на кораба за Марс на SpaceX се взриви при тестове

22 ноември, 2019 11:56 | Наука, Технологии | Няма коментари

Прототип на кораба за Марс на SpaceX се взриви при тестове

Прототипът на междупланетния апарат Starship, с който компанията компания SpaceX планира да организира мисия до Марс, е сериозно пострадал при инцидент на полигона в Бока Чика. Според изданието NASASpaceFlight сериозните щети са предизвикани при опит до краен предел и налягане да бъдат запълнени резервоари за гориво с криогенна смес – най-вероятно течен кислород или азот. Авторите смятат, че повредите са толкова тежки, че с версията Мк1 е приключено.
От SpaceX излязоха с официално изявление, че инцидентът с прототипа MK1 е станал по време на тестове, включващи зареждане на резервоара под налягане именно с криогенна течност.
В резултат от инцидента цялата програма Starship ще се забави.
Видео в платформата Youtube показа как горната част на ракетата изхвърча във въздуха и започва да бълва наоколо гигантски облаци бял дим, без обаче да се възпламени.
Компанията SpaceX обяви, че не е изненадана от провала и че ще се фокусира върху по-различната версия на ракетата – Мк3. При теста в Бока Чика не е бил монтиран конусът на върха и вероятно не са били свързани двигателите Raptor.

„Идеята на днешния тест беше да повишим налягането в системата до максимално допустимото ниво, така че крайният резултат не беше напълно неочакван“, коментира от космическа фирма на Илън Мъск. И добавят: „При инцидента няма пострадали и той не е сериозна стъпка назад“.

Според предишните изявления на Мъск прототипът МК1 трябваше да бъде подготвен за следващата фаза от изпитанията, която включва издигането му на височина 20 км. и изпробване на новата технология за кацане, имитираща полет на скайдайвър.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата