Студентските кредити са все по-слабо търсени

28 ноември, 2019 12:07 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Студентските кредити в България стават все по-слабо привлекателни. Това показват данни на данни, предоставени от министъра на образованието Красимир Вълчев след въпрос на депутата от БСП Лало Кирилов.

Броят и общата сума на отпуснатите студентски кредити, гарантирани от държавата, през последните години намаляват постоянно.

Данните показват, че докато през 2010 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти са били отпуснати 2841 заема, то през тази година са били предоставени 460 кредита. Пикът при броя и сумата на отпуснатите средства за участващите в системата на висшето образование в България е през 2011 г., една година след влизането в действие на закона. След това обаче има постоянен спад.

Общо за периода 2010-2019 г. отпуснатите студентски кредити са почти 21 хил. броя. При общата сума на заемите през различните години се наблюдава т различни тенденции. В периода 2010-2015 г. тя постепенно нараства от 14.3 млн. лв. до 24 млн. лв. След това е отчетен срив на общата сума до 10.3 млн. лв. и до тази година тенденция на понижаване е продължила – сумата се е понижила до 5.4 млн. лв.

Студентите, обучаващи се в професионалното направление „Икономика“, са изтеглили най-много студентски кредити, чийто гарант е държавата. 3176 от всички 20 909 отпуснати заеми за периода от 2010-а до октомври тази година са усвоени от следващи икономическа специалност.

С голям брой отпуснати кредити са и студентите в направление „Администрация и управление“, „Медицина“, „Информатика и компютърни науки“, „Архитектура, строителство и геодезия“ и „Право“. Най-малко заеми пък са изтеглили обучаващите се в направление „Военно дело“ – трима. През 2010-а, 2011-а и 2012-а е имало само по един студент от тази специалност, който се е възползвал от възможността държавата да гарантира заема за неговото обучение, а за последните 7 години такива не е имало.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата