Управляващите планират задължително образование за 4-годишните деца от 2020 г.

27 ноември, 2019 16:03 | Начално образование, Образование | Няма коментари

Управляващите планират задължително образование за 4-годишните деца от 2020 г.

Управляващите планират въвеждане на задължително образование за 4-годишните деца от 2020 г. Това става ясно от поправка в Закона за бюджета за догодина, предложена от депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ преди второ четене в парламента. Промяната на Закона за образованието ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните – до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета, пише вестник „Сега“. Мярката ще влезе в сила от 15 септември 2020 г., прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Общо 15 депутати от управляващата коалиция предлагат в бюджета за догодина да бъдат планирани 10 млн. лв. повече за „текущи разходи“. С тях те предлагат да се финансира обхващането на 4-годишните деца в задължително предучилищно образование и да се подпомогне заплащането от родителите на такси за детска градина за 4- годишните, както и децата на 5 и 6 години. Депутатите предлагат този извънреден разход да бъде покрит през планираните приходи от акцизи през следващата година.

Предвижда се през разпоредби в Закона за бюджета да се въведе изискването в срок от 2 месеца след обнародването му Министерският съвет да предприеме законови промени. С тях ще се въведат задължителното предучилищно образование на 4-годишните, както и помощта при плащането на таксите за детска градина.

Според депутатите „задължителното предучилищно образование не означава, че децата започват училище“. „В предучилищното образование (независимо дали то се осъществява в детска градина или в училище) игровата дейност е основно средство за постигане на очакваните резултати“, пиша в мотивите си те. Народните представители отбелязват още, че с въвеждането на задължително образование за 4-годишните ще се отговори на множество международни и вътрешни изследвания. Те показвали, че колкото повече време прекарват децата в забавачка, толкова по-успешно се справят в училище.

 

Министърът на образование Красимир Вълчев коментира пред вестник „Сега“, че предложената промяна е в изпълнение на поет ангажимент на правителството. Най-вероятно то ще влезе в сила на 15 септември 2020 г. Според него, макар и твърде амбициозно, е реално сегашният обхват на 4-годишните, който е около 78%, да се увеличи до близо 90%. Това би означавало още 7 хиляди деца да ходят на градина. По думите му обаче е особено важно как точно ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца.

 

Общоизвестно е, че в големите градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в малките населени места особено остър е проблемът с липсата на каквато и да е градина или училище, поради което малчуганите често пътуват до най-близката институция в ранни зори. Според Вълчев е резонно в закона да се предвидят изключения, както и да се реши въпросът с транспорта на най-малките, които няма как да се возят сами. „Възможно решение е да се възстановяват разходите на родители, превозващи децата си, но засега такова решение няма“, коментира той.

 

Поправките в закона трябва да посочат и къде точно ще се провежда задължителната предучилищна на 4-годишните – само в детска градина или и в училище. От асоциация „Родители“ са категорични, че училището не е най-подходящото място за толкова малки деца. Освен това те настояват родителите да могат да избират в каква форма да запишат децата си. „В училище – по-скоро не“, смята и Вълчев.

 

В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. ГЕРБ се опитва да въведе задължително образование за 4-годишните от 2012 година, припомня „Дневник“. При дебатите около училищната реформа тогава имаше предложения за задължително предучилищно образование и на 4-годишните, но те срещнаха критики от обществото. В началото на 2013 г., когато на власт беше първият кабинет на Бойко Борисов, Народното събрание прие такива текстове в училищния закон, които доведоха до протести на родители. Родителски организации дори обявиха тогава, че ще искат налагането на вето от президента. Тъй като обаче няколко седмици по-късно Борисов подаде оставка и 41-ият парламент бе разпуснат, законопроектът не бе приет изцяло.

Министърът на образованието в следващото правителство – проф. Анелия Клисарова, също беше на мнение, че 4-годишните деца трябва да ходят на училище.

През 2014 г., когато на власт бе вторият кабинет на Борисов, ГЕРБ внесе отново законопроекта за предучилищното и училищното образование, но без текстове за задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Именно този закон е основа на продължаващата вече година реформа в училищното образование. Праз май 2018 г. правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, според който до края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното образование.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата