ЦЕРН изгражда медицински изследователски център на Балканите

21 ноември, 2019 18:35 | Наука | Няма коментари

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) планира изграждането на център за медицински изследвания на Балканите. Това стана ясно от думите на директор на ЦЕРН д-р Фабиола Джианоти. Тя е в София във връзка със серия мероприятия, с които се отбелязва 20-годишнината от пълноправното членство на България в организация. До 28 ноември в София Тех парк ще има и лекции по актуални теми от разностранната изследователска дейност на ЦЕРН в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения.

Над 100 български учени са взели участие в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) за 20 години. Това показва статистиката на Министерството на образованието и науката, според която развитието на физиката на високите енергии, на ядрената физика, на информатиката, на електрониката и на медицината са областите, повлияни най-силно от българското участие в ЦЕРН.

То започва с ратификация от Народното събрание през 1999 г. „България остава добър партньор за ЦЕРН“, коментира пред БНР

Участието на България в индустриалните поръчки за ЦЕРН е с възходяща тенденция. Български предприятия са получили поръчки от ЦЕРН на обща стойност над 37 млн. лева.

„България е една от малкото държави, които успяват да покрият баланса между инвестицията, която се прави в ЦЕРН, и това, което се връща в страната. България дава около 0,3% от общия бюджет на ЦЕРН, което е 3,5 млн. швейцарски франка годишно. По договори с ЦЕРН българският бизнес получава малко повече обратно. Не са много държавите, които са толкова успешни при връзката наука – ЦЕРН – бизнес“.

Всички данни от изследванията в ЦЕРН се пазят на лента, тъй като това е най-сигурният и най-евтиният носител.

„Опитваме са да покажем на младото поколение колко хубава е науката и това, че няма нищо по-удовлетворяващо от това да допринасяш за напредъка на човечеството“, подчерта д-р Джианоти. Тя припомни, че ЦЕРН е в основата на развитието на интернет, а сега насоката на организацията е към изследванията в медицината и към създаването на машини, които могат да лекуват рак.

„Имаме намерението един от тези центрове да бъде изграден на Балканите“, коментира д-р Джианоти.

Днес ЦЕРН има 23 членки. От европейска организацията се е превърнала в световна лаборатория – с 2300 постоянни сътрудници, с над 1000 стипендианти и с близо 13 000 асоциирани изследователи от над 100 националности.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата