NASA търси идеи за „луноход“ за мисия до Венера

23 февруари, 2020 11:23 | Наука | Няма коментари

Лабораторията за реактивни двигатели на Американската астрономическа агенция NASA в Пасадена, Калифорния отправя предизвикателство за разработване на сензор за избягване на препятствия за евентуален бъдещ „луноход“ на Венера. Предизвикателството „Проучване на Ада“ търси идеи за сензор, който би могъл да бъде включен в дизайнерската концепция за евентуална мисия.

Венера е екстремен свят. Температура на повърхността е над 840 градуса по Фаренхайт (около 450 по Целзий) и повърхностно налягане 90 пъти по-висока от тази на Земята. Венера може да превърне оловото в локва и да смаже с лекота атомна подводница. До момента много мисии вече посетиха нашата сестринска планета, но само около десетина са осъществили контакт с повърхността на Венера, преди бързо да се поддадат на топлината и налягането.

Последният космически кораб, докоснал се до повърхността на планетата е съветската сонда Vega 2, която каца през 1985 г. Сега инженери и учени от JPL изучават проекти на мисии, които могат да оцелеят в адския пейзаж.

„Земята и Венера са в основата си планети роднини, но в един момент от съществуването си Венера поема завой в движението си и стана негостоприемна за живота, какъвто го познаваме“, казва Джонатан Садър, старши инженер по мехатроника в JPL и главен изследовател на концепцията Автономен роувър за екстремни среди (AREE ). „Като отидем Венера и я изследваме, можем да разберем какво е причинило това Земята и Венера да се разминат по различни пътеки и можем да изследваме чужд свят буквално в собствения ни задния двор“.

Проучването и изучаването на различни геоложки единици по повърхността на Венера биха могли да ни помогнат да разберем развитието на планетата ни и биха могли да допринесат за по-добро разбиране на климата на Земята.

Задвижван от вятъра, AREE има за цел да прекара месеци, а не минути, изследвайки пейзажа на Венера. AREE може да събира ценни научни данни. Докато роувърът изследва планетата, той трябва да открие и препятствия по пътя си, като скали, цепнатини и стръмен терен. NASA обявява конкурс за разработката но този дизайн на сензорите. Победителният в предизвикателството ще бъде включен в концепцията за роувър и потенциално един ден може да бъде механизмът, чрез който роувърът открива и заобикаля препятствията.

Трудността на това предизвикателство е в проектирането на сензор, който не разчита на електронните системи. Съвременната електроника се проваля на такава горещина и лесно би се поддала на екстремната среда на Венера. Ето защо NASA се обръща към глобалната общност на новатори и изобретатели за решение.

„Това е вълнуваща възможност за обществото да проектира компонент, който един ден може да се озове на друго небесно тяло“, казва Район Стюарт, координатор на лабораторията на NASA в космическия център „Джонсън“ в Хюстън. „NASA признава, че добрите идеи могат да дойдат отвсякъде, и че наградите са отличен начин да ангажирате интереса и изобретателността на обществото и да направите възможно изследването на Kосмоса за всички.“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата