Училищата започват експеримента „Дистанционно обучение“

16 март, 2020 12:31 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Около 90% от училищата в България трябва да започнат различни форми на дистанционно обучение от днес. Това обяви пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите й това е моментът да се случи по-бързо процесът на дигитализация в българското училище. Дистанционните форми на обучение се налагат в спешен режим заради затварянето на учебните заведения до 29 март като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка са двете основни форми на дистанционно обучение, които ще се прилагат. До вторник, сряда те трябва да обхванат почти всички деца са очакванията на просветното министерство. От там поясниха, че целта на образованието в електронна среда е да бъдат минимизирани загубите на учебен материал и времето, в което учениците са извън класните стаи да бъде използвано за упражнения и затвърждаване на материала.

Междувременно БНТ 2 започва излъчването на телевизионни уроци за най-малките ученици – сутрин от 9 до 12 ч. и от следобед от 14 до 18 часа.

Училищата, които не могат да се включат в процеса на дистанционно обучение чрез образователните платформи, имат възможност да използват други алтернативни форми с абсолютни рестрикции за физическия контакт, поясни още Таня Михайлова. Там учениците ще получават указания по какво да работят у дома от хартиен носител.

Занятията по време на дистанционното обучение не повтарят седмичното разписание отпреди епидемията, уточни Михайлова.

Само няколко училища в Ямболска област имат готовност за дистанционно онлайн обучение, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Между 5 и 8 училища, от общо 43 в областта, могат да минат на тази форма на обучение, съобщи началникът на РУО Стойко Стойков.

Бившият министър на обрaзованието проф. Тодор Танев обаче постави под съмнение готовността на българската образователна система за дистанционно обучение.

„В 90% от училищата ще се направи нещо за електронно или дистанционно обучение. Това обаче не означава, че отговаря на каквито и да било качествени критерии. До шести клас нямат готовност за дистанционна форма на обучение. Коя е платформата, която ще използват? Регистрирани ли са учениците и учителите в съответните платформи? Оформени ли са класовете, проигравано ли е всичко това, родителите инструктирани ли са“, коментира той пред телевизия България Он Еър.

„Много пъти можеше да закупим таблети и лаптопи, това се отлага от министерство на министерство. Започвам да си мисля, че има скрит интерес. В Турция са по-готови от нас, поне имат устройствата вкъщи. Говоря за неща, които трябваше да се направят в предишните години, не за този министър сега“, обясни проф. Танев и уточни, че упражненията не са уроци.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата