Матурите и изпитите в 7 клас се отлагат

2 април, 2020 11:21 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Матурите в 12 клас и изпитите от националното външно оценяване в 7 клас се отлагат. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. „Ако от 14 май се възстановят учебните занятия, ще се наложи изпитите за националното външно оценяване и за зрелостниците да бъдат преместени с от 4 до 10 дни. Вероятно ще предложим матурите на зрелостниците, които са на 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и 1 юни“, каза Вълчев.

Правителството предложи вече извънредното положение в страната да бъде удължено с месец – до 13 май. Не е известно кога Народното събрание би разгледало предложението на Министерския съвет. В момента парламентът не работи, след като се наложи всички депутати да бъдат тествани за коронавирус заради техния болен колега Хасан Адемов от ДПС.

Изпитите след 7 клас, които са предвидени за 9 и 11 юни, ще се проведат на 13 и 15 юни, каза още министърът на образованието.

Според Вълчев няма пречка да не се проведе националното външно оценяване след 4 и 10 клас. Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъде следващата седмица, тъй като предстои съгласуване, посочи министърът.

Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни, но годината ще завърши нормално, каза Вълчев. Той обяви още, че висшите училища в България и чужбина ще изтеглят приема напред във времето, така че няма да има ощетени кандидат-студенти. Вълчев увери, че ако кандидатстващите зрелостници все пак се сблъскат с проблем при кандидатстване някъде по света, МОН ще съдейства, като говори със съответното училище и съответната страна, освен това е готово да издаде по-рано дипломите.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата