Русенската опера участва в „Софийски музикални седмици“

28 юни, 2021 19:30 | | Няма коментари

Русенската опера участва в „Софийски музикални седмици“

За първи път в България ще бъде представена СИМФОНИЯ № 10 от ЛУДВИГ ван БЕТОВЕН в Ми-бемол мажор, 1825 – Първа част /възстановка на  Бари Купър от  1988/
В програмата са включени още две произведения на великия виенски класик:
Увертюра ЕГМОНТ, оп. 84, 1810
Концерт за пиано и оркестър No.5 – „Императорски“ В Ми-бемол мажор, оп. 73, 1811 със солист ИВАН ЯНЪКОВ

Младостта винаги е предизвиквала жаждата за търсене и изследване на непознати територии. Плод на този естествен творчески устрем е и интересът на младия диригент Димитър Косев към рядко изпълняваната и непознатата все още в България Първа част на Десетата симфония на Бетовен.

Съвсем естествено е Бетовен да бъде привлечен от творчеството на Гьоте и появата на увертюрата „Егмонт“ е израз на неговия интерес и почит към великия германски интелектуалец от Романтизма. Увертюрата е своеобразен синопсис на съдържанието на музикалните картини, които композиторът създава към отделните действия на драмата „Егмонт“.

Петият концерт за пиано и оркестър на Бетовен, който по-късно е наречен „Императорски“, е неговият последен завършен концерт за пиано. Солист ще бъде изявеният пианист и диригент ИВАН ЯНЪКОВ, изнесял концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Свирил е като солист в редица престижни оркестри и е имал изяви в множество големи зали по света.

РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ е наследник на традициите на концертното дело в град Русе от Освобождението до наши дни. През изминалите 70 години оркестърът е работил с най-добрите български диригенти, както и с редица именити чуждестранни диригенти. Реализирани са многобройни международни турнета в почти всички европейски държави. Съставът трикратно е удостоен с наградата „Кристална лира“ – 2003, 2014 и 2018 година. През 2015 година, Русенска филхармония, в качеството си на оркестър на Държавна опера-Русе, получава една от най-престижните награди в своята история – приза „Ансамбъл на годината“.

Изпълненията на Русенска Филхармония в Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ 2021 година ще бъдат дирижирани от Димитър Косев, който започва своята кариера на диригентския подиум в България през 2013, а от 2020 година е Главен диригент на Държавна опера-Русе.
Маестро Димитър Косев е отличен с престижната награда „Златно перо“ за 2019 за принос към българската култура и изкуство, а само преди броени дни получи наградата „Млад музикант на годината“ на БНР.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата