„Реката“ от Лаура Виноградова, носителка на Европейска награда за литература 2021

19 декември, 2022 21:43 | Книги | Няма коментари

На 20 декември излиза от печат романът „Реката“ (превод: Милен Митев, 152 стр., цена: 16 лв.), удостоен с Европейска награда за литература. Една история, пропита с тъга и – парадоксално – с надежда, разказана увлекателно и честно от млада писателка с голямо бъдеще!

Десет години след изчезването на сестра си Руте продължава да живее с огромната мъка по нея и да ѝ пише писма, за които не е сигурна, че ще стигнат до получателя си. Преследват я и спомените за нерадостното ѝ детство, мъчителните мисли за майката, която е в затвора, за бащата, когото никога не е познавала. И Руте бяга – от града, от работата си, от съпруга си и най-вече от самата себе си. В оставената ѝ в наследство бащина къща тя се сближава с добронамерените си съседи, но истинска близка ѝ става единствено реката. Единствено в нея Руте намира някакво утешение. И дори когато се опитва да започне нов живот със съпруга си, когато поне привидно на хоризонта на трагичния ѝ живот се очертава някаква надежда за ново бъдеще, реката остава символичният образ на сестринската любов.

Родена през 1984 година, Лаура Виноградова завършва Техническия университет в Рига, а първите ѝ литературни изяви са в областта на детската литература. Следват два сборника с разкази и първият ѝ роман, „Реката“ (2020), номиниран за годишната латвийска награда за литература и удостоен с Европейска награда за литература през 2021 година. Художественото оформление на българското издание е дело на Десислава Първанова и Капка Кънева.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата