Евелина Гечева представя „Роденият в Прилеп“

18 май, 2023 08:12 | Култура | Няма коментари

В четвъртък, 18 май, от 18.30 ч. в Клуба на фоторепортера ще бъде представена новата книга на Евелина Гечева „Роденият в Прилеп. Мисията на Крапчев и неговата „Зора“.
Вестник „Зора“ излиза четвърт век и с основание е наричан „Българският Таймс“. Днешният му прочит разкрива генезиса на редица съвременни проблеми на Балканите. Изданието е живо свидетелство за това как се е развивала българската диаспора в целия регион.В „Зора“ са писали Йордан Йовков, Димитър Талев, Чудомир, изтъкнати учени.
Връщането към това време е особено важно днес, когато нашата история е подложена на посегателства, на изопачаване и на откровени кражби. Книгата се издава с подкрепата на Министерството на културата.
Датата на премиерата не е случайно избрана – Данаил Крапчев започва да издава вестника на 18 май 1919 г., малко преди подписването на Ньойския договор. Той е убит през септември 1944 г., а след това е съден от Народния съд. Творчеството му е било в забранителните списъци цели 45 години. Книгата разкрива детайли от неговия професионален път, който е посветен на каузата Македония. Роден в Прилеп, воювал като четник, завършил история и специализирал в Швейцария, Данаил Крапчев записва името си в пантеона на достойните българи като искрен родолюбец и убеден демократ.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата