„Голямата обиколка на Римската империя“ в книжарниците от 26 януари

24 януари, 2024 15:22 | Книги | Няма коментари

„Голямата обиколка на Римската империя“ в книжарниците от 26 януари

Via vita est. Пътят е живот. Животът е път. Така са казвали древните римляни. Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, неособено изтънчения брит, д-р Джери Тонър!

Тази книга ще ви даде знания за народите, техните обичаи и минало, както и за места, прочути със своята красота, история или особености. „Голямата обиколка на Римската империя“ (превод: Паулина Мичева, 304 стр., цена: 23 лв.) е своеобразен туристически справочник за древния свят. В него ще откриете не само описания на забележителности, но и разсъждения за митологията и историята на посещаваните места, за логистиката на пътуването, както и множество други коментари. През дългите векове на Pax Romana, периода на мир в Римската империя, пътуванията стават все по-популярни. Фалкс дава практични съвети за оцеляване по време на пътуване в Античността: как да се предпазите от пирати и корабокрушения и как да избегнете дървениците, гадната храна и досадните туристи. Дори да сте най-големият домошар, следвайки преживяванията му, ще усетите живота в Империята от първа ръка.

Трудно е да се каже дали всички подвластни на Рим народи виждали подчинението си така, както ни го представя Фалкс, тъй като за тях е останал незначителен брой източници. В по-късни еврейски писмени извори авторите им изразяват примирено омразата си към империята, която в не по-малко от три случая брутално смазва техния народ. Но мнозина християни, които би трябвало да са определено враждебни настроени към Рим, не пропускат да оценят материалните му предимства и описанието на разцвета на империята се основава на думите на Тертулиан, един от отците на Църквата. В по-късните етапи на пътуването ще се сблъскате и с други противоположни мнения, но с основание може да се твърди, че Pax Romana, римският мир, прави пътуванията по-безопасни и по-популярни. Голяма част от тях са свързани с търговията, но се наблюдава и ръст на това, което бихме нарекли туризъм от съвсем различен вид.

Д-р Джери Тонър е ръководител на Катедрата по класическа филология и култура в Чърчил Колидж, Кеймбридж. Освен научни трудове пише и популярни книги за Античността, преведени на 15 езика. Неговото алтер его, Марк Сидоний Фалкс, е благороден, макар и арогантен римлянин, споделящ с читателите преживяванията си по пътищата на величествената Римска империя.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата