Европейска награда за литература: „Тъжният гост“ от Матиас Наврат

16 януари, 2024 12:52 | Книги | Няма коментари

На 19 януари излиза от печат „Тъжният гост“, роман с изключителна литературна сила и философска дълбочина, удостоен с Европейската награда за литература (2020).

Търсейки отговори за същността на живота и смъртта, един мъж без име, главният герой в „Тъжният гост“ (превод: Жанина Драгостинова, 328 стр., цена: 22 лв.), постепенно дава тласък на своята история. Разказвачът се разхожда из съвременен Берлин и се среща с непознати хора, които му доверяват историите си: работник на бензиностанция, който някога е бил хирург; странна архитектка, чиято интелектуална енергия често я повлича в неочаквана посока; изследовател в научна лаборатория, който се опитва да върви по ръба на предизвикателствата на професията и на семейството… Фикция и реалност се сплитат в неразделно цяло, ужасът от терористичния акт на коледния базар в центъра на града през 2016 г. се сблъсква с надеждата, че тъкмо в този световен град дошлите от Източна Европа ще успеят да осъществят мечтите си. Всяка берлинска улица отвежда към отделна съдба, за да се получи „градската карта“ на човешкия живот. Възниква въпросът дали в цялата празнота и самота на съществуването си човек може да забрави за болката, или трябва да се научи да живее с нея, защото тя е част от самата тъкан на живота.

Матиас Наврат е роден през 1979 г. в Ополе, Полша. През 1989 г. заедно със семейството си се премества в Германия. Следва биология в Хайделберг и творческо писане в Швейцарския литературен институт в град Бил. Дебютът му като писател е през 2012 година. Автор е на пет романа, които му носят множество литературни награди: „Аделберт фон Шамисо“, медала „Алфред Дьоблин“, наградата „Фонтане“ и др. Романът му „Тъжният гост“ е удостоен с Европейската литературна награда през 2020 година. Според „Велт ам Зонтаг“ това е роман в търсене на смисъла, опит в свят без бог и без вяра в отвъдното да се намерят основания човек да се противопостави на отчаянието.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Creative Europe Programme

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата